onsdag 23 januari 2013

Drömtårta

Drömtårtan är nog den vanligaste av våra glutenfria kaffebröd. Finns det inget annat på fikabordet att äta så brukar det ibland finnas drömtårta. Och det är ju gott!
Snabbt går det att laga också.
Många av mina recept går snabbt att laga. Jag är inte den där riktiga matglada bakmamman som älskar att stå vid spisen varje dag.
Men för barnens och hälsans skull är det viktigt att äta bra mat och gärna hemlagat och är man överkänslig mot vissa ingredienser i köket så krävs det lite extra arbete med matlagningen tills man har vant sig. Så jag lagar all mat själv även om det tar emot ibland.                 
            
                                             
Ingredienser:
3 ägg + 1 äggvita
1,5 dl socker
2 msk kakao
1,5 tsk bakpulver
50 gram potatismjöl (4msk)

Fyllning:
100 gram mjölkfritt margarin
125 gram florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Sätt ugnen på 240 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Spara äggulan som blir över till fyllningen. Blanda under tiden ihop kakao, bakpulver och potatismjöl i en liten skål. Häll sedan över mjölblandningen i äggvispet och rör om.
Bred ut smeten på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen 4-5 minuter. Vakta noga så kakan inte bränns, det går fortare än kvickt att bränna vid en så tunn kaka i hög värme.
Ta ut kakan och låt den svalna medan du gör fyllningen.
Jag häller alla ingredienser till fyllningen i matberedaren och kör om tills det är ordentligt blandat och mjukt.
När kakan är lagom sval så breder man fyllningen över hela kakan och sen rullas den ihop till en lång rulle och beströs med socker.
Jag brukar lägga den i frysen när den är klar så stelnar den snabbt och går lätt att skära snygga bitar av. 
Drömtårta tinar väldigt snabbt upp så jag förvarar sedan vanligen bitarna i frysen så kan man ta upp den att tina strax före fikat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar