lördag 12 januari 2013
Chokladkakor med hackade hasselnötter
Då jag skulle baka bröd i dag så passade jag på att baka lite chokladkakor på samma gång för att utnyttja ungsvärmen lite extra.
I en lite kaotisk morgon med lite disk kvar i köket och en tonåring som vaknade tidigt och sitter och spelar piano för fullt i rummet bredvid och en hund som är hungrig och vill ut, hönsen och kattorna som väntar på mat så fick jag lite fason på köket medan bröddegen jäste och satte igång kakbaket. Gubben min fick ta hand om resten.
Det här receptet kommer från min syster. Efter en längre vistelse i USA i ungdomen kom hon hem välbehållen med detta recept i bagaget bl.a.
Ingredienser:
200 gram mjölkfritt margarin
2,5 dl socker
2,5 dl farinsocker
Kör ihop dessa ingredienserna i matberedare med kniven.
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
4-5 dl gluten och mjölkfritt mjöl. (Jag valde ljust jyttemjöl blandat med finmix i dag.)
2,5 dl hackade hasselnötter
200 gram mjölk och glutenfri choklad
Fortsätt genom att köra ner ett ägg i taget.
Rör ihop 4 dl av mjölet med bakpulver, vaniljsockret och saltet.
Häll mjölblandningen i matberedaren lite i taget.
Töm i de hackade nötterna, hacka chokladen och lägg också den i smeten och kör om tills allt är blandat.
Är smeten väldigt lös nu så lägg till mer av mjölet.
Orsaken till att man sparar lite av mjölet är att kakorna inte blir så bra om det blir för mycket mjöl i dem.
Kaksmeten skall vara fast men ändå tillräckligt lös för att kakorna skall breda ut sig på plåten i ugnen.
Rulla till bollar och lägg på plåt och in i ugnen på 175-200 grader 8-10 minuter. Är smeten lagom i konsistens så breder de fint ut sig under gräddningen. Flyter de ut för mycket lägger man i mer mjöl innan man fortsätter rulla till bollar.
Provgrädda gärna en kaka först så ser du om det behövs mer mjöl i smeten.
Vakta så kakorna inte blir för mörka. Får man dem riktigt bra så håller de sig lite sega och är väldigt goda.
De går bra att frysa och snabbt rosta så de blir varma och sega.
In i ugnen och vänta på resultat
Jag hade en aning för mycket mjöl i idag men det blev gott i alla fall.
Etiketter:
Kakor och bakverk
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar