söndag 28 april 2013

Mjöd till Valborgsmässoafton och 1 maj.



Som barn fick vi sällan läsk och godis i min generation. Det är lite annat för de flesta av dagens barn. Godis och läsk konsumeras av både barn och vuxna i stora mängder och man häpnar när man ser hur stora mängder läsk det finns i varje butik och jämför det med några backar med små läskflaskor av glas som stod i vår butik när jag var barn.

När det var dags för Valborg i min barndom så lagade mamma alltid mjöd till alla sina barns glädje.
Jag har själv börjat laga mjöd igen efter många års uppehåll.
Här kommer receptet!

1 citron
8 liter vatten
1/2 kg socker
1/2 kg farinsocker
1 flaska glutenfri lättöl
1/2 tsk jäst
(russin och socker)

Koka upp vattnet i en stor kastrull.
Skala under koktiden citronen med potatisskalare och pressa ur citronsaften.
Häll över sockret i vattnet tillsammans med citronskal och saft.
Låt allt svalna av tills det är ljummet och rör då ut jästen med lite ljummen mjödblandning och häll ner jäst och öl i blandningen.
Rör om och låt blandningen stå till nästa dag då man lägger ner lite russin och socker i flaskor och häller på mjöden.
Låt mjöden stå i rumsvärme över dagen och tänk på att inte skruva fast locket för hårt så det slipper ut lite luft om det jäser väldigt mycket. Lägg i kylen och stå kallt så blir det jättegott dricka till Valborg eller någon annan passande tillställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar